fbpx
">

Growth Mindset

Jesu li uspjeh i zadovoljstvo vlastitim životom stvar sreće, gena, inteligencije ili ipak ne?

Naša ponašanja, odnos prema uspjehu i neuspjehu u osobnom i profesionalnom životu, kao i sposobnost stvaranja vlastite sreće i zadovoljstva, uvelike se temelje na našim stavovima i razmišljanjima (mindset-u).

Do tih je rezultata došla dr. Carol Dweck, poznata američka psihologinja, u svojim istraživanjima o načinima kako gledamo i usvajamo ono što smatramo svojom osobnošću.

Jedno od najosnovnijih uvjerenja koje nosimo o sebi, a koje je dr. Carol Dweck pronašla u svojim istraživanjima, odnosi se na to kako gledamo i usvajamo ono što smatramo svojom osobnošću. Fixed mindset pretpostavlja da su naš karakter, inteligencija i kreativna sposobnost statični, te da ih ne možemo promijeniti ni na koji način, a uspjeh (neuspjeh) je potvrda te urođene inteligencije i karaktera.

S druge strane, growth mindset uspijeva na izazovu i vidi neuspjeh, ne kao dokaz neinteligencije, već kao ohrabrujuću odskočnu dasku za rast i razvoj naših postojećih sposobnosti.

Od tih dvaju načina razmišljanja, koje manifestiramo od najranije dobi, polazi puno našeg ponašanja, naš odnos s uspjehom i neuspjehom u profesionalnom i osobnom životu, i naposljetku naša sposobnost za uspjeh i zadovoljstvo vlastitim životom.

Growth mindset pristup nam pomaže istražiti snagu naših vjerovanja (svjesnih i nesvjesnih), te steći lakše uvide u to kako promjenom čak i najjednostavnijih od njih možemo duboko utjecati na gotovo svaki aspekt našeg života. Takav pristup nam omogućuje mijenjanje vlastitih ponašanja s kojima nismo zadovoljni, te osobni rast i razvoj tijekom cijelog života.

Osim toga, ovaj pristup je u osnovi vještina emocionalne inteligencije – jedne od najvažnijih vještina 21. stoljeća.

Back to top