fbpx
">

Rad s drugima – muka ili užitak?


Koliko puta smo sami sebi pred kraj godine i početkom Nove obećali promjene? Koliko puta smo, najčešće potaknuti lošim iskustvom neke nama bliske osobe, obećali sebi da nećemo dopustiti drugima da nas „živciraju i sekiraju“?

Evo prilike da uz obećanje, napravimo i nešto KONKRETNO!

Stanley C. Allyn kaže: „Danas je najkorisnija osoba na svijetu onaj čovjek koji zna kako se slagati s drugim ljudima!“. Slažete li se s njim? Koliko Vam vlastito iskustvo ovo potvrđuje? Što možemo napraviti kako bismo unaprijedili naš rad s drugima?

PUNO VIŠE nego nam se čini! Za početak – to moramo htjeti!

Unaprijeđenje rada s drugima počinje – radom na sebi! Znam – lako je to reći, ali…

Sjećam se jedne bivše kolegice s kojom je bio PRAVI PAKAO raditi! Svi koji su poslom bili vezani na nju, bili su „ludi“ od njenih ispada i provala bijesa. Ni ja nisam bila iznimka! Znala sam sama sebi reći: „Za ludu ti tvoje škole!“.

Onda sam u nekom trenutku (upravo u doba „novogodišnjih obećanja“) odlučila poduzeti i nešto KONKRETNO. Krenula sam na NLP! Doduše, bilo je više razloga za ovu odluku, ali i ona ju je ubrzala. Ključni razlozi su bili ipak PROAKTIVNE prirode, a to su: želja za stalnim stručnim usavšavanjem i „radom na sebi“, te potreba za kvalitetnijim upravljanjem i življenjem vlastitog života! Zvuči cool, zar ne?

Ah da, nisam objasnila što znače ta tri čarobna slova – NLP? Toliko se piše i govori o NLP-u da mi se čini da to ne treba posebno objašnjavati, ali ipak: NLP = Neuro Lingvističko Programiranje, a to pak znači:

Neuro – odnosi se na ljudski nervni sistem i činjenicu da informacije o svijetu primamo kroz naša osjetila (vida, sluha, dodira, mirisa i okusa), putem kojih kreiramo svoju realnost.

Lingvističko – se odnosi na riječi, odnosno na način kako koristimo jezik za predstavljanje i kreiranje našeg iskustva i za komunikaciju s drugima. Riječi su, dakle, ne samo sredstvo komuniciranja, već i sredstvo percipiranja.

Programiranje – odnosi se na unutrašnje procese, odnosno unutrašnje programe mišljenja, osjećanja i ponašanja. Sam termin dolazi iz svijeta kompjutora i način je opisivanja našeg ponašanja i navika koje, poput kompjutorskog softvera mogu biti promijenjene i nadograđene.

Ukratko, Neuro Lingvističko Programiranje (NLP), proučava komuniciranje, ljudsko ponašanje i procese koji se nalaze iza njih!

Sigurno Vas zanima jesam li edukacijom postigla ono što sam htjela? DA – i puno više!

Ako Vam kažem da sam u svojoj 50-oj godini dala otkaz na super poslu (managerski ugovor, službeni auto, mobitel…) i otisnula se u poduzetničke vode USRED KRIZE – sve Vam je jasno!

Na kraju moje prve poduzetničke godine, javno kažem da nisam ni jednom požalila zbog svoje odluke! Shvatila sam da kriza postoji samo u glavama ljudi, i to je ono što moramo mijenati! Mijenjajući sebe i NAŠ DOŽIVLJAJ situacija i ljudi oko sebe, mi zapravo najviše utječemo na naš život i odnose s drugima!

Za početak – dovoljno! Za one koji žele znati više, pridružite nam se – promjena počinje SADA!

Back to top