fbpx
">

Kojem stilu vođenja vi pripadate?

Kojem stilu vođenja vi pripadate?Stil vodstva je način na koji osoba vodi ljude. Istraživanja su identificirala različite stilove vođenja na temelju broja sljedbenika. Najprikladniji stil vodstva ovisi o funkciji vođe, sljedbenicima i situaciji.
Neke vođe ne mogu raditi sa visokim stupnjem sudjelovanja sljedbenika u odlučivanju. Neki poslodavci nemaju sposobnost ili želju za preuzimanjem odgovornosti. Nadalje, specifična situacija pomaže odrediti najučinkovitiji stil vođenja. Ponekad vođe moraju rješavati probleme koji zahtijevaju hitna rješenja bez konzultacije sa sljedbenicima.

Koji su to stilovi vođenja?

1. Autokratski stil
Autokratski stil vodstva je usredotočen na šefa. U ovom vodstvu vođa ima sve ovlasti i odgovornost. Vođe donose odluke sami bez savjetovanja s podređenima. Ovaj stil podrazumjeva donošenje odluka, komunikaciju s podređenima i očekivanje brzog provođenja. Autokratsko radno okruženje obično ima malo ili nimalo fleksibilnosti.
Statistički, postoji vrlo malo situacija koje zapravo mogu podržati autokratsko vodstvo.
Neki od lidera koji podržavaju ovu vrstu vodstva uključuju: Albert J Dunlap (Sunbeam Corporation) i Donald Trump (Trump Organization).

2. Demokratsko vodstvo
U ovom stilu vođenja, podređeni su uključeni u donošenje odluka. Za razliku od autokratskog u donošenje odluka uključeni su podređeni. Demokratski vođa ima konačnu odgovornost, ali vođenje posla delegiraju drugim ljudima koji određuju radne projekte.
Jedinstvena značajka ovog vodstva je da je komunikacija aktivna prema gore i prema dolje. Demokratsko vodstvo je jedno od najpoželjnijih vodstva, a ono podrazumijeva sljedeće: pravednost, sposobnost, kreativnost, hrabrost, inteligencija i poštenje.

3. Strateški stil vođenja
Strateško vodstvo je ono koje uključuje vođu koji je u biti voditelj organizacije. Strateški vođa nije ograničen na one na vrhu organizacije. Namijenjen je široj publici na svim razinama koji žele stvoriti život, tim ili organizaciju visokih performansi.
Učinkovito strateško vodstvo isporučuje robu u smislu onoga što organizacija prirodno očekuje od svojeg vodstva u vremenima promjene. 55% ovog vodstva obično uključuje strateško razmišljanje.

4. Transformacijsko vodstvo
Za razliku od ostalih stilova vodstva, transformacijsko vodstvo je ono što pokreće promjenu u organizacijama, grupama, osobno i drugima.
Transformacijski lideri potiču druge da učine više nego što su prvobitno namjeravali i često čak i više nego što su mislili da mogu. Oni postavljaju više izazovnih očekivanja i obično postižu veće performanse. Statistički, transformacijsko vodstvo obično ima više počinjenih i zadovoljnih sljedbenika. To je uglavnom zato što transformacijsko vodstvo osnažuju sljedbenike.

5. Timsko vođenje
Vođenje timova uključuje stvaranje živopisne slike budućnosti, gdje se ide i za što će to biti. Vizija nadahnjuje i pruža snažan osjećaj svrhe i smjera.
Vodstvo tima odnosi se na rad sa srcima i umovima svih uključenih. Najzahtjevniji aspekt ovog vodstva jest hoće li ili neće uspjeti. Prema Harvard Business Review, timsko vođenje možda neće uspjeti zbog loših kvaliteta vodstva.

6. Cross-kulturalno vođenje
Ovaj oblik vodstva obično postoji kada postoje različite kulture u društvu. Ovo vodstvo je također industrijalizirano kao način prepoznavanja Lidera koji rade na suvremenom globaliziranom tržištu. Organizacije, osobito međunarodne, zahtijevaju vođe koji učinkovito mogu prilagoditi svoje vodstvo u različitim sredinama. Većina vodstva u SAD-u su cross-kulturne zbog različitih kultura koje tamo žive i rade.

7.Facilitativno vodstvo
Facilitativno vodstvo je previše ovisno o mjerenjima i rezultatima. Učinkovitost skupine izravno je povezana s učinkovitošću svih procesa. Ako grupa ima visoku funkcionalnost, voditelju se olakšava vođenje u tom procesu. S druge strane, ako grupa ne funkcionira, voditelj će biti više uključen u pomaganju grupe. Učinkovito facilitativno vodstvo uključuje praćenje dinamike grupe, nudeći prijedloge i intervencije kako bi skupina ostala na pravom putu.

8. Laissez-faire vodstvo
Laissez-faire vodstvo daje autoritet zaposlenicima. Odjeli ili podređeni smiju raditi s minimalnim ili nikakvim smetnjama. Prema istraživanjima, takvo vodstvo dosljedno se smatra da je najmanje zadovoljavajuće i najmanje učinkovit način upravljanja.

9. Transakcijsko vodstvo
To je vodstvo koje održava ili nastavlja status quo. To je također vodstvo koje uključuje proces razmjene, pri čemu sljedbenici dobivaju neposredne, opipljive nagrade za izvršavanje naloga vođe. Transakcijsko vodstvo može zvučati prilično osnovno, s naglaskom na razmjenu.
Biti jasan, usredotočujući se na očekivanja, davanje povratnih informacija su sve važne vještine vodstva. Transakcijsko vodstva može uključivati: jasno komuniciranje onoga što se očekuje objašnjavajući kako ispuniti takva očekivanja; i dodjeljivanje nagrada koje su uvjetovane ispunjavanjem ciljeva.

10. Vođa kao Coach
Coach vođa uključuje podučavanje i nadgledanje sljedbenika. Coach vođa vrlo je operativan u postavljanju rezultata i performansi koje zahtijevaju poboljšanje. Uglavnom, u ovakvoj vrsti vodstva, sljedbenicima se pomažu poboljšati vlastite vještine. Coach čini sljedeće: motivira sljedbenike, nadahnjuje sljedbenike i potiče sljedbenike

11. Karizmatsko vodstvo
U ovom vodstvu karizmatični vođa pokazuje svoju revolucionarnu moć. Karizma ne znači samo promjenu ponašanja. To zapravo uključuje transformaciju vrijednosti i uvjerenja sljedbenika.

12. Vodstvo vizionara
Ovaj oblik vodstva uključuje vođe koji prepoznaju da se metode, koraci i procesi vodstva dobivaju s ljudima i kroz njih. Većina velikih i uspješnih vođa imaju aspekte vizije u njima.

Vodite s poštovanjem, Vodite s vizijom, Vodite da poboljšate i osnažite druge u njihovom rastu i razvoju … i vaša tvrtka će rasti zajedno s njima!

 

Back to top